
دوکتور عبدالله عبدالله، رییس اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان، امروز (پنجشنبه ۱ حوت ۱۳۹۸) با تدامیچی یاماماتو، نماینده ویژۀ سازمان ملل در افغانستان دیدار کرد.
در این دیدار، رییس اجراییه کشور ضمن صحبت دربارۀ اعلام نتیجۀ تقلب و پیامدهای آن گفت: با وجود اینکه در بیانیۀ یوناما، بخشی از قضایا انعکاس یافته است، اما یادآوری برخی مسایل را ضروری میدانیم.
دوکتور عبدالله عبدالله افزود که در هردو کمیسیون انتخاباتی دو کمیشنر بینالمللی حضور دارند و بنابراین باید در جریان تمام مراحل پروسه باشد. همچنان یوناما هماهنگکنندۀ کمکها و فراهمکنندۀ سهولت و مشورت به کمیسوینهای انتخاباتی است. به همین دلیل، یوناما باید دربارۀ آنچه اتفاق افتید، مسوولیتپذیر باشد. مردم میخواهند از نقش یوناما و چگونگی عملکردش بدانند.
رهبر تیم ثبات و همگرایی تأکید کرد که بهگونۀ بسیار روشن قوانین و طرزالعملهای انتخاباتی به طور سیستماتیک نقض شدند و هزاران شکایت دستههای انتخاباتی که در کمیسیون شکایات ثبت گردیده بود به طور کامل نادیده گرفته شدند.
دوکتور عبدالله عبدالله اضافه کرد: پیش از اینکه پروسه در مطابقت با قانون تکمیل شود، بهصورت غیر قانونی نتیجه اعلام شد. احترام به نهادها یک اصل است و اما مقدم بر آن قوانین است که نهادها بر اساس آن شکل میگیرند. کمیسیون انتخابات به عنوان یک نهاد وظایف قانونی مشخص داشت که باید بربنیاد آن عمل میکرد.
دوکتور عبدالله عبدالله خاطر نشان ساخت: نهادیکه قانون را نقض میکند؛ بیطرفیاش را زیرپا میگذارد؛ رأی مردم را نادیده میگیرد؛ رأی تقلبی را اعتبار میدهد؛ روند انتخابات و مردمسالاری را بدنام میکند، خود مشروعیتش را صدمه میزند و بابت این همه، طرفهای دخیل باید جوابده باشند.
دوکتور عبدالله عبدالله با ابراز اینکه مردم افغانستان از اختیارسپاری شورای امنیت سازمان ملل به یوناما در امور انتخابات استقبال کردهاند، گفت که نمونهگیری از آرای مشکوک اساس قانونی ندارد و استفاده از این روش در انتخاباتهای گذشته بدین معنا نیست که این رویۀ غیرقانونی باردیگر تکرار شود.
در ادامه، فرستاده سازمان ملل متحد گفت که کمیسیون شکایتهای انتخاباتی، دربارۀ مبنای قانونی کار خود به نامزد انتخابات ریاستجمهوری و مردم افغانستان وضاحت بدهند.
تدامیچی یاماماتو افزود که مردم حق دارند دربارۀ مبنای تصامیم کمیسیونهای انتخاباتی بدانند.